Δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής ζωής έχει μειωθεί σημαντικά, με πάρα πολλούς εφήβους να έχουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή γύρω στα 15 έτη ή και νωρίτερα, η ενημέρωση γύρω από θέματα σεξουαλικής υγείας, προστασίας και αντισύλληψης είναι επιβεβλημένη.
Ιδανικά η σεξουαλική αγωγή θα πρέπει να ξεκινάει από πολύ νωρίς, από τη νηπιακή ηλικία του παιδιού και σταδιακά, καθώς οδεύουμε προς την εφηβεία θα πρέπει να είναι πιο συστηματική. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στις μεθόδους αντισύλληψης, διότι το φαινόμενο των αμβλώσεων συναντάται πλέον πολύ συχνά ακόμα και στον πληθυσμό των εφήβων, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία της γυναίκας και ενίοτε το σώμα της. Υπάρχουν δε περιπτώσεις γυναικών που αναφέρουν αρκετές διακοπές κυήσεων στη διάρκεια της ζωής τους και άλλες οι οποίες δηλώνουν ότι έγιναν μητέρες χωρίς να το επιθυμούν και οι οποίες δυσκολεύονται να αναλάβουν τον γονικό τους ρόλο.
Τα συναισθήματα που ακολουθούν μια έκτρωση, μπορεί να είναι ανακούφιση αλλά επίσης θλίψη, άγχος, ενοχή, μετάνοια, ντροπή, φόβος για τις επιπτώσεις στην μελλοντική ικανότητα σύλληψης κ.α., ενώ στις περιπτώσεις γέννησης ενός “ανεπιθύμητου” παιδιού, οι συνέπειες βαραίνουν κυρίως το ίδιο το παιδί και οι επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη είναι συνήθως καταστροφικές. Μια ανεπιθύμητη κύηση επίσης, συχνά επηρεάζει τη σχέση του ίδιου του ζευγαριού, διότι μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις, θυμός, επίρριψη ευθυνών από τον έναν στον άλλο και ενδεχόμενη απομάκρυνση. Σε κάθε περίπτωση, μια εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι επιθυμητή και να προκύπτει μετά από συνειδητή επιλογή και απόφαση και των δύο συντρόφων. Μόνο έτσι, μπορεί να διαφυλαχτεί η ψυχική ισορροπία των γονέων, του παιδιού και της οικογένειας συνολικά.
Μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν αρκετές, ο κάθε άνθρωπος κατά την ενηλικίωση του επιλέγει σε συνεννόηση με τον/την σύντροφο του αυτή που του ταιριάζει καλύτερα. Μια από αυτές τις μεθόδους είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία δημιουργούν πολλά και αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μια αποτελούν μια προσφιλή μέθοδο για αρκετά ζευγάρια, καθώς επιτρέπουν την ελεύθερη σεξουαλική επαφή την οποία σχετίζουν με μεγαλύτερη απόλαυση, ενώ από την άλλη θεωρούνται μια απαγορευμένη επιλογή για ορισμένες γυναίκες οι οποίες ανησυχούν για τις παρενέργειες τις οποίες μπορείς να έχουν κατά τη λήψη αυτών.
Στα δύο άρθρα που ακολουθούν ο Γεώργιος Παναγάκης, Ειδικευόμενος Μαιευτικής & Γυναικολογίας, μας ενημερώνει για όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντισυλληπτικά χάπια, τη χρήση τους, τα οφέλη και τις αντενδείξεις τους. Στόχος είναι η έγκυρη πληροφόρηση των γυναικών, ώστε να γνωρίζουν τις επιλογές τις οποίες έχουν και σε συνεννόηση με το γιατρό τους να μπορέσουν να ακολουθήσουν αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και στον παρακάτω σύνδεσμο:
No Comments