Σε αυτό το άρθρο, που αποτελεί το τρίτο κατά σειρά στην αναφορά μας για τον HPV θα μιλήσουμε για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του ιού τόσο στη γυναίκα όσο και στα ζευγάρια γενικότερα!
Ξεκινώντας λοιπόν οφείλουμε να αναφέρουμε ότι κάθε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ακόμα και στην εποχή της ελευθεριότητας του σεξ, αποτελεί στίγμα, ειδικά σε κοινωνίες με χαμηλή ανεκτικότητα, η οποία επιτείνεται από προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις. Επίσης οι γυναίκες είναι ψυχολογικά πιο ευάλωτες από τους άνδρες στην εμφάνιση των κονδυλωμάτων, καθώς εκτός από τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται και επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή ή/και τη σχέση τους, υπάρχει έντονος ο φόβος για την υγεία τους.
HPV και η Ψυχολογία των γυναικών.
Συνήθως οι γυναίκες αντιδρούν με ανησυχία, φόβο, και ενίοτε με πανικό όταν το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου δεν είναι απολύτως φυσιολογικό. Ακόμη και όταν εξηγούμε ότι οι αλλοιώσεις είναι ήπιες αλλά χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος (τυποποίηση του HPV, κολποσκόπηση και ενδεχομένως βιοψία) η ψυχολογία τους αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται.
Πολλές γυναίκες αποφεύγουν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου γιατί δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία της αγωνίας και αναμονής για το αποτέλεσμα. Αυτές οι οποίες υποβάλλονται σε έλεγχο ρουτίνας για πιθανές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την καρκινογένεση, το ρόλο των HPV, τη λογική του μαζικού ελέγχου ρουτίνας, την αξιοπιστία του τεστ Παπανικολάου και την πιθανή ανάγκη για συμπληρωματικές εξετάσεις.
Ο HPV βρίσκεται στο μυαλό της γυναίκας ως ένας ιός επικίνδυνος αφού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, δεν έχει αιτιολογική θεραπεία και φυσικά είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Όταν μάλιστα τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου δείξουν παρουσία HPV, τότε έρχεται αντιμέτωπη με το φάσμα του κινδύνου για τη ζωή, τη γονιμότητά, τη σεξουαλική της ζωή και τη σχέση με το σύντροφό της.
Αρχίζει και διακατέχεται από αγωνία,άγχος,φόβο ενώ σε μεγάλο βαθμό κάνουν την εμφάνισή τους οι ενοχές, οι τύψεις και η απογοήτευση ότι κάτι πήγε στραβά. Όλα αυτά διαταράσουν τον ψυχικό της κόσμο επηρρεάζοντας την καθημερινότητά της και δηλητηριάζοντας πολλές φορές τη σχέση της και τη σεξουαλικότητά της.
Οι επιπτώσεις στη σχέση του ζευγαριού.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά του HPV ως ο ιός που καταστρέφει τις σχέσεις, καθώς τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και πίστης μεταξύ των συντρόφων. Η αμφιβολία εισβάλλει και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία, οδηγώντας συχνά σε παρεξηγήσεις, που όμως είναι χωρίς ουσιώδες αίτιο. Και αυτό γιατί μπορεί κάποιος να έχει κολλήσει τον ιό, να γίνει φορέας της νόσου και να εκδηλώσει τα συμπτώματα, δηλαδή τα κονδυλώματα, αρκετά χρόνια αργότερα.
Εδώ είναι σημαντικό οι σύντροφοι να αντιληφθούν πως η εξαπόλυση κατηγοριών περί παράλληλης σχέσης δεν ευσταθεί αφού αν εμφανιστούν αλλοιώσεις σε μια “δεσμευμένη” γυναίκα, αυτό δεν σημαίνει πως είχε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα εκτός του συντρόφου της, αλλά πως είχε κολλήσει τον ιό από κάποια προηγούμενη σχέση πριν από χρόνια και εκδηλώθηκε τελικώς πολύ αργότερα.
Όλα τα παραπάνω οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η ενημέρωση γύρω από αυτό το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι πλημμελής και επαφύεται κυρίως στην προσωπική αναζήτηση στοιχείων μέσω του διαδυκτύου,εμπειριών φιλικών προσώπων καθώς και από προσπάθειες χειραγώγησης των γυναικών μέσω του φόβου και της άγνοιας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναλάβει δράση ο θεράπων ιατρός ο οποίος οφείλει να αναλώσει χρόνο και απλότητα έτσι ώστε να βγάλει τη γυναίκα από τη δύσκολη θέση του φόβου και της αβεβαιότητας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες.
Η ενημέρωση των γυναικών πρέπει να εστιάζεται στα εξής:
Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τους HPV όπως δεν υπάρχει και για κανένα ιό. Η πρόληψη με εμβόλια μειώνει τον κίνδυνο αλλά δεν τον εκμηδενίζει.
Το τεστ Παπανικολάου είναι μια εξέταση για μαζικό προληπτικό έλεγχο. Δεν προσφέρει διαγνωστική ακρίβεια. Υπάρχουν όμως συμπληρωματικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν να κρίνουμε εάν υπάρχουν αλλοιώσεις και εάν οι αλλοιώσεις αυτές χρειάζονται θεραπεία ή παρακολούθηση.
Η μόλυνση από τους HPV είναι συχνή στις νέες γυναίκες αλλά συνήθως η ιογόνος δράση τους αντιρροπείται εντός διετίας από ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένας HPV υψηλού κινδύνου, είναι αναγκαίος παράγοντας για την καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας αλλά δεν επαρκεί από μόνος του για να την προκαλέσει (ανατρέξτε στο πρώτο άρθρο μας).
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων σε ποιες γυναίκες θα έχουμε δυσμενή εξέλιξη. Ακόμη και εάν εντοπισθεί HPV υψηλού κινδύνου σε μια νέα γυναίκα χωρίς να υπάρχουν αλλοιώσεις υψηλού βαθμού η εξέλιξη συνήθως είναι ο περιορισμός του ιού από το ανοσοποιητικό της σύστημα.
Η εξέλιξη της φλεγμονής των κυττάρων από HPV σε αλλοιώσεις με σοβαρή ατυπία των κυττάρων και των ιστών είναι συνήθως χρονοβόρα. Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος είναι επαρκής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας το βασικότερο όπλο μας έναντι του ιού είναι η πρόληψη, πρωτογενής (εμβολιασμός, χρήση προφυλακτικού) και δευτερογενής (ετήσιος έλεγχος με test Παπανικολάου και όποια άλλη εξέταση κρίνει ο θεράπων ιατρός.
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται η αναφορά μας σε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού και όχι μόνο. Προσπαθήσαμε με όσο πιο απλά λόγια γίνεται να σας καθοδηγήσουμε σε όλα τα παράξενα μονοπάτια της δράσης του HPV τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας υγεία έτσι ώστε να είστε ενήμεροι και όσο το δυνατόν λιγότερο προβληματισμένοι. Σίγουρα δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε απορία!
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και στον παρακάτω σύνδεσμο:
No Comments