Κύηση και κορονοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε….
Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα.Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV).Mεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και εύκολα και σταθερά διασπείρεται στην κοινότητα.Η αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η παράλληλη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας περιορίζει το ρυθμό διασποράς. Σύμφωνα με τις έως σήμερα δημοσιευμένες σειρές ασθενών, έχουν αναφερθεί 21 περιστατικά εγκύων γυναικών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και οι οποίες τεκνοποίησαν χωρίς να διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο.
Μετάδοση και συμπτώματα της νόσου
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω του αναπνευστικού συστήματος, μέσω σταγονιδίων,όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ίδια με εκείνα της απλής γρίπης ή της πνευμονίας:
- Πυρετός
- Δύσπνοια
- Βήχας
- Καταρροή
Μπορεί σπάνια να συνυπάρχουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σε μερικούς,όπως:
- Ναυτία
- Διάρροια
Η μέση περίοδος επώασης είναι 5,1 μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.
Ποιος ο κίνδυνος της εγκύου από τη νόσο
Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών θα παρουσιάσει μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα που σχετίζονται με τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα. Ο βήχας, ο πυρετός και η δύσπνοια είναι άλλα συναφή συμπτώματα. Τα σοβαρότερα συμπτώματα όπως η πνευμονία και η έντονη υποξία περιγράφονται ευρέως με το COVID-19 σε ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμένους και εκείνους με μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η χρόνια πνευμονοπάθεια. Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν και σε έγκυες γυναίκες. Εντός του γενικού πληθυσμού υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει μια ομάδα ασυμπτωματικών ατόμων ή ατόμων με ήπια συμπτωματολογία που μεταφέρουν τον ιό, αν και η επίπτωση είναι άγνωστη. Μέχρι στιγμής, οι έγκυες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον συγκεκριμένο ιό. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει διαφορά στις επιπλοκές της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που κόλλησαν τον κορονοϊό COVID-19. Σε λοιμώξεις από άλλους τύπους κορονοϊού (SARS-CoV και MERS-CoV) είχαν παρατηρηθεί παλίνδρομες κυήσεις και αποβολές. Ψηλοί πυρετοί στη διάρκεια του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιες ανωμαλίες του εμβρύου, αν και εδώ επίσης οι μελέτες είναι αντικρουόμενες και δεν υπάρχει οριστικό πόρισμα.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
Οι ίδιοι τρόποι προστασίας που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, ισχύουν και στην εγκυμοσύνη. Το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συνωστισμού είναι βασικά μέτρα προστασίας όχι μόνο από τον συγκεκριμένο ιό, αλλά γενικότερα. Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής προτείνεται ως το πιο υγιεινό και ισορροπημένο και επιπλέον σας θωρακίζει με πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αναφορικά με τις μετακινήσεις και την εργασία, η ασφάλειά τους συνδέεται με τα δεδομένα κάθε εγκυμοσύνης.
Μέτρα πρόληψης για εγκύους αποτελούν:
- Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από την προετοιμασία φαγητών, μετά από χρήση τουαλέτας, μετά από κηπουρική ή επαφή με σκουπίδια και ζώα.
- Μην μοιράζεστε το φαγητό σας, το ποτό σας ή μαχαιροπήρουνα
- Αποφύγετε τα “φιλιά” και γενικότερα την επαφή με σωματικά υγρά άλλων ανθρώπων.
- Αποφύγετε την επαφή με άτομα που μπορεί να νοσούν.
- Αποφύγετε την επαφή των χεριών σας με το πρόσωπό σας (μάτια, μύτη, στόμα),ειδικά αν δεν έχετε πλύνει πρώτα τα χέρια σας σχολαστικά.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΟΓΝΟΥ
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρης απώλειας της εγκυμοσύνης σε σχέση με το COVID-19. Οι αναφορές περιπτώσεων από τις πρώτες μελέτες εγκυμοσύνης με το SARS και το MERS δεν αποδεικνύουν μια πειστική σχέση μεταξύ μόλυνσης και αυξημένου κινδύνου αποβολής ή απώλειας του δεύτερου τριμήνου.Καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ενδομήτριας εμβρυϊκής μόλυνσης με COVID-19, θεωρείται σήμερα απίθανο ότι θα υπάρξουν συγγενείς επιδράσεις του ιού στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.Υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων πρόωρης γέννησης στις γυναίκες με COVID-19, αλλά δεν είναι σαφές εάν η πρόωρη γέννηση ήταν πάντα ιατρογενής. Οι πληροφορίες είναι λίγες αλλά υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για επιπλοκές (π.χ. πρόωρο τοκετό) στα νεογνά μητέρων που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν αυτές οι επιπλοκές σχετίζονται με τη μόλυνση της μητέρας και έτσι, προς το παρόν, δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για τυχόν επιπλοκές στα νεογνά. Μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία, η γνώση μας για το θέμα βασίζεται σε λοιμώξεις από άλλους ιούς του αναπνευστικού, όπως π.χ. του ιού της γρίπης. Σε περιπτώσεις γρίπης, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης. Επιπλέον, ιώσεις ή γρίπη με υψηλό πυρετό στην αρχή της εγκυμοσύνης, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιες ανωμαλίες του εμβρύου (αν και αυτό δεν είναι ξεκάθαρα αποδεδειγμένο). Σε λοιμώξεις από άλλους τύπους κορονοϊού (SARS-CoV και MERS-CoV) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει παρατηρηθεί αυξημένη πιθανότητα πρόωρης γέννησης ή/και χαμηλού βάρους νεογνό.
ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΚΕΤΟΥ
Αν δεν υπάρχει μαιευτική ένδειξη συστήνεται η περάτωση του τοκετού κολπικά
ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Όσον αφορά στην περίοδο του θηλασμού δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι ο ιός ανευρίσκεται στο μητρικό γάλα. Όμως είναι σίγουρο ότι μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό με σταγονίδια από μια μητέρα που νοσεί. Σε λίγες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά, ο ιός δεν βρέθηκε στο μητρικό γάλα γυναικών με κορονοϊό ενώ ανιχνεύτηκαν αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV σε τουλάχιστον μία περίπτωση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Η πανδημία,όπως τη χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,του κορονοιού βρίσκεται σε εξέλιξη.Νεότερα δεδομένα βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας προκαλώντας άγχος και φόβο σε όλους μας πόσο μάλλον στις έγκυες γυναίκες.Δε χρειάζεται πανικός.Αρκεί να τηρούμε όλοι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς.Από τη μεριά μας είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία!
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.psycholozin.gr/arthrografia/psychologia-kai-iatrikh/kyhsh-koronoios.html
No Comments