Τί πρέπει να γνωρίζουμε (μέρος 1ο):
Οι ιοί tων ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses,HPV) αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία ιών (μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι) οι οποίοι δύνανται να προκαλέσουν πλήθος αλλοιώσεων, καλοηθών ή κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπου και ιδίως των γυναικών.
Είναι πλέον το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και υπολογίζεται ότι 80% του πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τον ιό σε κάποια στιγμή της ζωής του, ενώ μέχρι την ηλικία των 50 ετών ο σεξουαλικά ενεργός πληθυσμός έχει 80-90% πιθανότητα να μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του ιού.
Μέσα από μια σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε με όσο πιο απλά λόγια γίνεται να σας παρουσιάσουμε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο που ανησυχεί, αγχώνει και επηρεάζει την καθημερινότητα χιλιάδων ζευγαριών και σεξουαλικά ενεργών γυναικών.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ HPV
Υπάρχουν δυο κατηγορίες HPV ιών, οι χαμηλού κινδύνου και οι υψηλού κινδύνου. Οι HPV χαμηλού κινδύνου προκαλούν κυρίως καλοήθεις αλλοιώσεις. Οι πιο γνωστές είναι τα λεγόμενα οξυτενή κονδυλώματα. Οι HPV υψηλού κινδύνου είναι υπεύθυνοι για τις λεγόμενες κακοήθεις αλλοιώσεις σε διάφορα όργανα (τράχηλος μήτρας, κόλπος, αιδοίο, πρωκτός, πέος, στοματοφάρυγγας, λάρυγγας).
Πώς μεταδίδονται
Η μετάδοση του ιού αποτελεί ένα κεφάλαιο που απασχολεί ιδιαίτερα τον γυναικείο πληθυσμό με πολλές γκρίζες ζώνες και ανακρίβειες να ακούγονται κατά καιρούς. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια;
Για τη μετάδοση λοιπόν του ιού απαιτείται άμεση επαφή με δέρμα ή βλεννογόνο, των αλλοιώσεων από HPV. Η απλή μεταφορά του ιού δεν είναι συνήθως ικανή να οδηγήσει σε φλεγμονή. Πρέπει να υπάρξει τριβή και να προκύψουν μικροτραυματισμοί (εκδορές) για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο και να αναπτυχθεί. Η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης. Σπανιότεροι τρόποι μετάδοσης και φλεγμονής είναι και άλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους, επαφή στόματος με τα γεννητικά όργανα) εφόσον υπάρχουν αμυχές στο επιθήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει σωστά!
Με απλά λόγια έχουμε τις εξής κατηγορίες επικινδυνότητας:
1) ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Κολπική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
Πρωκτική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
2)ΜΕΤΡΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Κολπική σεξουαλική επαφή με προφυλακτικό
Πρωκτική σεξουαλική επαφή με προφυλακτικό
Στοματογεννητική επαφή
Τριβή στη γεννητική χώρα χεριών, γεννητικών οργάνων, αντικειμένων μολυσμένων με HPV
Κοινή χρήση ξυριστικών μηχανών
3)ΧΑΜΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Κοινή χρήση εσωρούχων, πετσετών, ρούχων.
4)ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Κατοικίδια ζώα
Τουαλέτες
Σεντόνια, είδη ύπνου
Χειρολαβές, βρύσες, τιμόνι κλπ.
ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Αποτελεί ίσως την πρώτη και συχνότερη ερώτηση των γυναικών που μόλις έμαθαν ότι έχουν μολυνθεί από κάποιον HPV ιό.
“Πότε κόλλησα”, “Ποιος με κόλλησε”, “Μα έχω σταθερό σύντροφο”, “Με απάτησε” κ.α. είναι μερικά από τα πολλά ερωτηματικά που γεννούνται την περίοδο της διάγνωσης. Και είναι απολύτως λογικά. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Οι διάφοροι τύποι του HPV μπορεί να παραμείνουν στο σώμα μας επί εβδομάδες, μήνες ή και πολλά χρόνια, μετά από την αρχική μόλυνση. Οι φλεγμονώδεις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους HPV είναι συνήθως παροδικές υποκλινικές φλεγμονές. Ο όρος «υποκλινικές» σημαίνει ότι δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Μόνο τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή. Οι υποκλινικές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις παραμένουν επί μήνες ή και επί έτη στο δέρμα και στους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής περιοχής. Υποχωρούν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατορθώσει να καταστείλει τον ιό. Επανεμφανίζονται εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενίσει σε κάποια φάση της ζωής μας (λόγω στρες, λήψης ορισμένων φαρμάκων κ.α.).
Συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ακριβώς πότε έγινε η μόλυνση, από ποιόν/α πόσο μάλλον να αμφισβητήσουμε την “πίστη” του/της συντρόφου σας!
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ HPV ΛΟΙΜΩΞΗΣ
Ο πιο συχνός τρόπος διάγνωσης της HPV λοίμωξης είναι τα αποτελέσματα ενός test Παπανικολάου μετά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο και ακολουθεί η παρουσία συμπτωματολογίας που οδηγεί τη γυναίκα στην εξέταση από το γυναικολόγο.
Πιο συγκεκριμένα οι εξετάσεις λοιπόν που συστήνονται είναι οι εξής:
Γυναικολογική εξέταση
Τεστ Παπανικολάου
Κολποσκόπηση
Μοριακά τεστ για αναζήτηση του DNA των HPV, του mRNA και άλλα μοριακά τεστ
Βιοψία
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της αναφοράς μας στο κεφάλαιο HPV.Θα ακολουθήσει το 2ο μέρος στο οποίο θα αναλύσουμε τη θεραπεία των βλαβών που δημιουργεί ο ιός καθώς και τους τρόπους πρόληψης. Μέχρι τότε παραμένουμε διαθέσιμοι σε οποιαδήποτε απορία σας!!
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.psycholozin.gr/arthrografia/psychologia-kai-iatrikh/ios-twn-anthropinwn-thilwmatwn-hpv-ti-prepei-na-gnwrizoume-meros-prwto.html
No Comments