Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV και είναι ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την επιδημία στην περιοχή Wuhan της Κίνας. Mεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και πολύ εύκολα διασπείρεται στην κοινότητα. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η παράλληλη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας περιορίζει το ρυθμό διασποράς.
Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος από σταγονίδια, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη και η περίοδος επώασης του είναι περίπου πέντε(5) ημέρες.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ίδια με εκείνα της απλής γρίπης ή της πνευμονίας (καταρροή, βήχας,δύσπνοια, πυρετός) ενώ μπορεί να συνυπάρχει ναυτία, διάρροια, ανοσμία και αγευσία. Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών θα παρουσιάσει μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Τα σοβαρότερα συμπτώματα όπως η πνευμονία περιγράφονται κυρίως σε ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμένους και σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η πνευμονοπάθεια. Αυτά θα μπορούσαν να εμφανιστούν και σε έγκυες γυναίκες. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει διαφορά στις επιπλοκές της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που κόλλησαν COVID-19. Σε λοιμώξεις από άλλους τύπους κορονοϊού (SARS-CoV και MERS-CoV) είχαν παρατηρηθεί παλίνδρομες κυήσεις και αποβολές. Υψηλά πυρετικά κύματα όμως στη διάρκεια του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανωμαλίες του εμβρύου.
Οι ίδιοι τρόποι προστασίας που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, ισχύουν και στην εγκυμοσύνη Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής προτείνεται ως το πιο υγιεινό και ισορροπημένο και επιπλέον μας θωρακίζει με πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Ενδεικτικά μέτρα πρόληψης για εγκύους είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από την προετοιμασία φαγητών, μετά από χρήση τουαλέτας, μετά από κηπουρική ή επαφή με σκουπίδια και ζώα και η αποφυγή επαφής τους με το πρόσωπο. Συστήνετε να μη μοιράζεστε φαγητό/ποτό με άλλους,να αποφεύγεται τα φιλιά και την επαφή με σωματικά υγρά τρίτων καθώς και την επαφή με άτομα που νοσούν
Όσον αφορά για τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχει το έμβρυο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρης απώλειας της εγκυμοσύνης σε σχέση με το COVID-19. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενδομήτρια μετάδοση του κορονοϊού από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο είναι εφικτή διά μέσου του πλακούντα, αλλά αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε πολύ μικρό ποσοστό κυήσεων, και δε φαίνεται να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην έκβαση της κύησης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων πρόωρου τοκετού με COVID-19, αλλά δεν είναι σαφές εάν η πρόωρη γέννηση ήταν πάντα ιατρογενής.
Όσον αφορά τον τρόπο διεκπεραίωσης του τοκετού, αν δεν υπάρχει μαιευτική ένδειξη συστήνεται η περάτωση του κολπικά. Επίσης δεν υπάρχειένδειξη ότι ο ιός ανευρίσκεται στο μητρικό γάλα και ο μητρικός θηλασμός συστήνεται ανεπιφύλακτα. Όμως είναι σίγουρο ότι μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό με σταγονίδια από μια μητέρα που νοσεί, οπότε εκείνη θα πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Η πανδημία του κορονοιού βρίσκεται στο δεύτερο κύμα της. Οι εγκυμονούσες είναι βέβαιο ότι έχουν και ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν, αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Αρκεί να τηρούν πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να συμβουλεύονται τους ειδικούς…
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο στην σελίδα 17 του περιοδικού “Περί Υγείας”:
No Comments