- Φυσιολογικός Τοκετός ή καισαρική τομή; Τι να προτιμήσω;
Ο φυσιολογικός τοκετός είναι αυτό που λέει και η λέξη… Το φυσιολογικό… Όλες οι επίτοκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να γεννήσουν φυσιολογικά. Έχει πολλά περισσότερα οφέλη και λιγότερες επιπλοκές από την καισαρική τομή. Από κει κ πέρα, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η επιθυμία της επιτόκου για καισαρική τομή αφού πρώτα έχει ενημερωθεί πλήρως και για τους δυο τρόπους διεκπεραίωσης τοκετού.
- Τι είναι η καισαρική τομή και πώς πραγματοποιείται;
H καισαρική τομή είναι χειρουργική επέμβαση στην οποία μία ή περισσότερες τομές πραγματοποιούνται στην κοιλιά της μητέρας και στην μήτρα ώστε να διεκπεραιωθεί ο τοκετός. Η καισαρική τομή συχνά πραγματοποιείται όταν ο κολπικός τοκετός είναι επικίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου. Η καισαρική τομή μπορεί να είναι προγραμματισμένη, δηλαδή να έχει αποφασιστεί ως μέθοδος τοκετού ή να είναι επείγουσα διαδικασία που χρειάζεται να γίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Σε ποιες περιπτώσεις θεωρείται απαραίτητη;
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για την καισαρική τομή, κάποιες απόλυτες και κάποιες σχετικές:
- ύπαρξη κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας
- ύπαρξη προδρομικού πλακούντα
- πολύδυμος κύηση (δίδυμος και άνω). Σε δίδυμο κύηση, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να επιχειρηθεί φυσιολογικός τοκετός
- εγκάρσιο σχήμα του εμβρύου
- ενεργός ερπητική κολπίτιδα
- προβολή και πρόπτωση ομφαλίδας
- εκλαμψία (απόλυτη ένδειξη) και προεκλαμψία
- αποκόλληση πλακούντα
- HIV λοίμωξη ανάλογα με το ιϊκό φορτίο
- συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου
- αδυναμία εξέλιξης του τοκετού
- σιαμαία έμβρυα
- όγκοι της πυέλου
- σοβαρή νόσος της μητέρας (σοβαρή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης κλπ)
- σημεία εμβρυϊκής δυσχέρειας
- προηγούμενη καισαρική τομή (σχετική ένδειξη)
- ρήξη μήτρας κατά τον τοκετό
- επιθυμία της επιτόκου
- Σε ποια εβδομάδα κύησης είναι καλύτερο να πραγματοποιείται η καισαρική τομή;
Αν η καισαρική τομή είναι επείγουσα, εκτελείται άμεσα..Αν είναι εκλεκτική, δηλαδή γίνει προγραμματισμένα, συνήθως προτιμάται να γίνεται μετά τις 39 εβδομάδες κύησης για να υπάρχει ωρίμανση των πνευμόνων. Σε ειδικές περιπτώσεις εκλεκτικής καισαρικής(πολύδυμη κύηση ,διεισδυτικός πλακούντας, κλπ) υπάρχει διαφοροποίηση στο χρόνο εκτέλεσής της και χρησιμοποιείται κορτιζόνη για την επίτευξη ωρίμανσης των πνευμόνων του εμβρύου
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καισαρικής στη μητέρα και το έμβρυο;
Οι συχνότερες επιπτώσεις για τη μητέρα και το νεογνό είναι:
- Αυξηµένος κίνδυνος λοιµώξεως για την µητέρα.
- Κίνδυνος κάκωσης οργάνων της µητέρας κατά την επέµβαση (Κυρίως έντερο και ουροδόχος κύστη έως 2%).
- Αυξηµένος κίνδυνος για θρόµβωση ή εµβολή της µητέρας κατά ή αµέσως µετά από καισαρική τοµή.
- Στην καισαρική τοµή χάνεται διπλάσια ποσότητα αίματος από ότι στο φυσιολογικό τοκετό.
- 1 έως 6 στις 100 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ΚΤ θα χρειαστούν µετάγγιση αίµατος.
- Συχνότερη η εµφάνιση επιπωµατικού διεισδυτικού πλακούντα σε εποµένη κύηση µετά από καισαρική τοµή που µπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση της µήτρας της γυναίκας και να κινδυνεύσει η ίδια της η ζωή.
- Κίνδυνοι από την αναισθησία και την αντίδραση σε φάρµακα.
- Κίνδυνος δηµιουργίας συµφύσεων.
- Κίνδυνος επιπλέον χειρουργείων (Υστερεκτοµής, καισαρικής τοµής, επιδιόρθωσης κύστης, λύσης συµφύσεων).
- Περισσότερες ημέρες νοσηλείας
- Περισσότερος πόνος μετά τον τοκετό
- Κίνδυνος για αναπνευστική δυσχέρεια του εμβρύου.
- Ποια είναι η διαδικασία αποκατάστασης;
Μετά την καισαρική τομή η γυναίκα παραμένει στο μαιευτήριο 4 περίπου ημέρες. Επιστρέφει στο σπίτι όταν έχει κινητοποιηθεί πλήρως, σιτίζεται κανονικά και έχει πραγματοποιήσει τις βασικές της ανάγκες(ούρηση,αφόδευση).Για κάποιες ημέρες λόγω του κίνδυνου θρόμβωσης κάνει αντιπηκτικές ενέσεις ενώ μπορεί να χρειαστεί να πάρει και αντιβιοτική αγωγή. Στις δέκα περίπου ημέρες αφαιρούνται τα ράμματα, αν δεν είναι απορροφήσιμα και σε 40 ημέρες επισκέπτεται το μαιευτήρα για επανεξέταση….
- Θα μπορέσω να θηλάσω το μωρό μου μετά από την καισαρική; Είναι συμβατά προς το θηλασμό τα φάρμακα που χορηγούνται κατά τη διαδικασία της καισαρικής τομής;
Φυσικά και μπορεί η λεχωίδα να θηλάσει το μωρό μετά την καισαρική τομή..Ούτως ή άλλως μέχρι να μεταβεί στο δωμάτιο έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα ώστε να μεταβολισθούν τα φάρμακα που έχουν δοθεί..
- Αν γεννήσω το πρώτο μου παιδί με καισαρική τομή, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γεννήσω και το δεύτερο με τον ίδιο τρόπο; Μετά από πόσο καιρό και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;
Όχι, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα γεννήσετε και το επόμενο παιδί με καισαρική τομή. Ο γυναικολόγος θα σας εξετάσει και θα σας εξηγήσει αν είστε κατάλληλη υποψήφια για να γεννήσετε φυσιολογικά. Οι βασικοί παράγοντες που αποτρέπουν τον κολπικό τοκετό είναι μία προηγούμενη ρήξη της μήτρας, και κάποιο πρόβλημα υγείας σχετικό με την κύηση ή με τον κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού.
- Μπορεί ο σύζυγός μου να παρευρεθεί στον τοκετό αν αυτός πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή;
Συνήθως στις χειρουργικές αίθουσες απαγορεύεται η παρουσία συνοδών. Από κει κ πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του προσωπικού του μαιευτηρίου να επιτρέψουν στο σύζυγό σας να είναι δίπλα σας κατά τη διάρκεια του χειρουργείου..
- Καισαρική τομή με επισκληρίδιο ή ολική νάρκωση;
Αυτό που προτιμάται συνήθως τόσο προς όφελος της επιτόκου όσο και του εμβρύου είναι η επισκληρίδιος αναισθησία. Σε περιπτώσεις όμως άμεσης ανάγκης διεκπεραίωσης τοκετού ή άρνησης της επιτόκου ή αποτυχίας δράσης της επισκληριδίου ο αναισθησιολόγος προχωρά σε γενική αναισθησία.
- Ποιος είναι ο χρόνος παραμονής στο μαιευτήριο μετά από καισαρική τομή;
Όπως προαναφέρθηκε ο μέσος χρόνος παραμονής στο μαιευτήριο μετά την καισαρική τομή είναι 4 ημέρες. Παρ’όλ’αυτά αν ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι η λεχωίδα έχει καλώς και με τη σύμφωνη γνώμη των παιδιάτρων μπορεί να εξέλθει ακόμα και το δεύτερο 24ωρο!
- Μπορώ να σηκώσω το μωρό μου μετά την καισαρική; Πότε μπορώ να επανέλθω στις δραστηριότητες μου; (οικιακές εργασίες αλλά και σπορ);
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να σηκώσετε το μωρό σας μετά την καισαρική αρκεί να γίνει με προσοχή λόγω του πόνου που ενδέχεται να νιώσετε. Όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται περίπου 20-30 ημέρες να επανέλθουν πλήρως στις δραστηριότητές τους.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.psycholozin.gr/arthrografia/oi-eidikoi-apantoun/kaisarikh-tomh-apantiseis-erwthseis.html
No Comments