Οι καθ’ έξιν αποβολές, η απώλεια δηλαδή τριών ή περισσοτέρων διαδοχικών κυήσεων κάτω από την 20η εβδομάδα κυήσεως, είναι μια ετερογενής κατάσταση που έχει πολλά πιθανά αίτια, πολλοί παράγοντες ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή τους ενώ σε ένα ποσοστό 40% δεν ανευρίσκεται κάποιος από αυτούς. Παραμένει ένα δυσάρεστο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 1% του συνόλου των γυναικών και η συχνότητα εμφάνισης είναι μεγαλύτερη από εκείνη που αναμένεται από τυχαίο γεγονός, δεδομένου ότι το 10 – 15% όλων των κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή και ο θεωρητικός κίνδυνος για τρεις διαδοχικές απώλειες κύησης είναι 0,34%. Συνεπώς, μόνο ένα ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο που να τις προκαλεί.
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Πρωτοπαθείς: γυναίκες με 3 ή περισσότερες αποβολές με τον ίδιο σύντροφο και καμία κύηση με διάρκεια > 20η εβδομάδα
Δευτεροπαθείς: γυναίκες με 3 ή περισσότερες αποβολές με τον ίδιο σύντροφο μετά τη γέννηση ενός παιδιού ή μετά από ενδομήτριο θάνατο εμβρύου > 20 εβδομάδων κύησης
ΑΙΤΙΑ
Όπως προαναφέρθηκε, σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 40% δεν ανευρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο.Οι υπόλοιποι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ (35%)
- Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
- Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
- Διαταραχές πηκτικότητας-θρομβοφιλίες
ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΜΗΤΡΑΣ (10%)
- Υποπλασία μήτρας
- Διθάλαμη-δίκερη-δίδελφη-μονόκερη μήτρα
- Σύνδρομο Asherman
- Υποβλεννογόνια ινομυώματα-πολύποδες
- Ανεπάρκεια τραχήλου μήτρας
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ (10%)
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Θυρεοειδοπάθειες
- Υπερπρολακτιναιμία
- Ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ (5%)
- Τρισωμίες-πολυπλοειδία-μονοσωμία
- Γυναίκες ετερόζυγες για το σύνδρομο του εύθραστου Χ
- Ένας από τους δύο γονείς φορέας ισοζυγισμένης δομικής ανωμαλίας
ΛΟΙΜΩΔΗ/ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ (1%)
- Ερυθρά/παρβοϊός/CMV/σύφιλη/τοξόπλασμα/Έρπης
- Μυκόπλασμα/Ουρεόπλασμα/χλαμύδια/E.coli/GBS
- Mόλυβδος/υδράργυρος/αναισθητικά αέρια/ιονίζουσα ακτινοβολία
- Αλκοόλ/νικοτίνη
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
Η διερεύνηση των καθ΄έξιν αποβολών περιλαμβάνει ένα πλήθος διαγνωστικών μεθόδων τόσο απεικονιστικών όσο και εργαστηριακών. Ξεκινώντας από τις απεικονιστικές η σαλπιγγογραφία, η υστεροσκόπηση, η υδροσονογραφία, το διακολπικό υπερηχογράφημα (απλό ή 3D) και η λαπαροσκόπηση θα μας βοηθήσουν στο να αποκαλύψουμε ανωμαλίες της μήτρας. Η καλλιέργεια κολπικού υγρού θα μας αποκαλύψει τυχόν βακτηριαιμία ενώ ο ορμονικός έλεγχος (ορμόνες αναπαραγωγής, θυρεοειδούς, προλακτίνη) και η μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης θα μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε τυχόν ενδοκρινοπάθεια. Τέλος, ειδικοί αιματολογικοί έλεγχοι (μετάλλαξη V Leiden, MTHFR, ανεπάρκεια πρωτείνης c/s, μετάλλαξη παράγοντα ΙΙ κ.λ.π.) θα μας οδηγήσουν στη διάγνωση θρομβοφιλίας, αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου και ΣΕΛ.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία των επανειλημμένων αποβολών θα πρέπει να εξατομικεύεται και φυσικά να εστιάζεται στο αίτιο που την προκαλεί. Όσον αφορά στα ανατομικά αίτια, η διόρθωσή τους δείχνει να βελτιώνει το ποσοστό επίτευξης κύησης ενώ το ίδιο συμβαίνει τόσο στους ορμονικούς όσο και στους λοιμώδεις παράγοντες. Ο καρυότυπος θα δείξει τυχόν χρωμοσωμικές διαταραχές και ίσως χρειαστεί η βοήθεια της προεμφυτικής διάγνωσης μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η χρήση ασπιρίνης και ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους έχει θέση στις γυναίκες με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και θρομβοφιλίες ενώ η προφυλακτική περίδεση τραχήλου σε γυναίκες με ανεπάρκειά του ή ιστορικό αποβολών 2ου τριμήνου βελτιώνει τα αποτελέσματα αν φυσικά διαπιστώνουμε μειωμένο μήκος του πριν την 24η εβδομάδα κύησης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η εμπειρία της αποβολής είναι από τις δυσκολότερες για ένα ζευγάρι, πόσο μάλλον αν αυτές είναι επαναλαμβανόμενες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι μία μεγάλη πρόκληση. Χρειάζεται εκτός από την επιστημονική αντιμετώπιση, με την έννοια της διάγνωσης των αιτίων και της χορήγησης της κατάλληλης θεραπείας, και ψυχολογική υποστήριξη στη γυναίκα. Σήμερα διαθέτουμε τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις καθ’ έξιν αποβολές. Έτσι, οι γυναίκες που συλλαμβάνουν, αλλά παρουσιάζουν καθ’ έξιν αποβολές, μπορούν να αισιοδοξούν πως τελικά θα αποκτήσουν παιδί. Σίγουρα δε μπορούμε να δώσουμε όλες τις απαντήσεις και όλες τις λύσεις μέσα σε λίγες λέξεις. Τόσο εμείς όσο και ο θεράπων ιατρός είμαστε στη διάθεση για οποιαδήποτε απορία σας..
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και στον παρακάτω σύνδεσμο:
No Comments