Διακοπή Κύησης

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΗΣΗΣ

Στην Ελλάδα η διακοπή της κύησης επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την τεχνητή διακοπή της κύησης μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση
  • Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού
  • Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί
  • Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό. Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένα σοβαρές δυσλειτουργίες.

Η διακοπή της κύησης μπορεί να γίνει είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά αναλόγως της επιθυμίας της γυναίκας, της εβδομάδας κυήσεως και της δυνατότητας για στενή παρακολούθηση. Καθεμία διαδικασία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Είμαστε στη διάθεσή σας να αναλύσουμε και τους δυο τρόπους διακοπής, να λύσουμε τις απορίες σας έτσι ώστε έχοντας όλα τα δεδομένα μπροστά μας να επιλέξουμε και να πραγματοποιήσουμε την καταλληλότερη διαδικασία με ασφάλεια και σεβασμό στην επιθυμία σας.