Το καλοκαίρι, η ωραιότερη για πολλούς εποχή του χρόνου ,είναι και η περίοδος με τα περισσότερα γυναικολογικά ζητήματα. Περιλαμβάνει στιγμές ξεκούρασης, αναζωογόνησης και εξόδου από την ρουτίνα της καθημερινότητας ενώ χαρακτηρίζεται από αυξημένη διάθεση για διασκέδαση, ξενύχτι, αλκοόλ, ερωτική επαφή και ακατάστατη διατροφή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα μπάνια, την ηλιοθεραπεία και την λανθασμένη υγιεινή, εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού και οι γυναίκες γίνονται ακόμα πιο επιρρεπείς σε κινδύνους.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλάζει η καθημερινότητα μας , γεγονός που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση λοιμώξεων στον κόλπο ή και στο ουροποιητικό. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το μπάνιο σε θάλασσα ή πισίνα , η αυξημένη εφίδρωση, η χρήση ταμπόν σε μεγάλη συχνότητα, οι σεξουαλικές επαφές καθώς και η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης.
Τα συμπτώματα που απασχολούν τις γυναίκες είναι ποικίλα. Συνήθως αφορούν αίσθημα κνησμού τόσο εσωτερικά όσο και στα έξω γεννητικά όργανα, δύσοσμα κολπικά υγρά, αίσθημα καύσου το οποίο μπορεί να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ούρησης, συχνουρία, επώδυνη σεξουαλική επαφή ακόμη και ανώμαλη κολπική αιμόρροια. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε ενόχληση θα πρέπει να ελέγχεται από το γυναικολόγο για να κρίνει αν χρειάζεται κάποιας μορφής θεραπεία.
Προληπτικά υπάρχουν διάφορες συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα για να αποφύγει ή τουλάχιστον να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης μιας λοίμωξής στον κόλπο ή στο ουροποιητικό:
-Να ακολουθεί αυστηρά τους κανόνες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής
-Να αποφεύγει συνθετικά εσώρουχα καθώς και πολύ στενά ρούχα
– Να είναι προσεκτική στην επιλογή παραλίας, πισίνας και ξαπλώστρας
-Να μην παραμένει με το βρεγμένο μαγιό
-Να μην κάθεται στην άμμο ή στην ξαπλώστρα χωρίς τη χρήση πετσέτας
-Να είναι προσεκτική κατά την τοποθέτηση του ταμπόν και να το αλλάζει συχνά ,ειδικά μετά την έξοδο της από το νερό.
-Να χρησιμοποιεί ειδικά σαπουνάκια μετά την επαφή
-Να κάνει χρήση σκευασμάτων που ενισχύουν την άμυνα του κόλπου
-Να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού και να αποφεύγει την κατακράτηση των ούρων για μεγάλα διαστήματα.
-Να αποφεύγει την κατανάλωση σκευασμάτων πλούσιων σε ζάχαρη.
Το καλοκαίρι επίσης αυξάνεται ,σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου ,ο αριθμός νέων σεξουαλικών συντρόφων και των επαφών χωρίς προφύλαξη. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως χλαμύδια, λοιμώξεις από έρπητα, HPV ενώ δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος για ηπατίτιδες ή HIV που πάντα παραμονεύει. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες στο μέλλον, να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας, ενώ σχετίζονται και με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η μόνη μέθοδος προφύλαξης είναι φυσικά το προφυλακτικό.
Για τους ίδιους λόγους αυξάνεται και το ποσοστό των ανεπιθύμητων κυήσεων. Η χρήση προφυλακτικού ή άλλων μεθόδων αντισύλληψης κρίνεται απαραίτητη για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.…Τονίζουμε ότι πέραν του προφυλακτικού οι υπόλοιπες μέθοδοι αντισύλληψης δεν προσφέρουν προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί το γυναικείο φύλο είναι η έμμηνος ρύση να συμπίπτει με τις ημέρες των διακοπών. Λύση στο πρόβλημα αυτό δίνει ο γυναικολόγος σας μέσω φαρμακευτικής αγωγής (συνεχόμενη χορήγηση προγεστερόνης), μετακινώντας την αναμενόμενη περίοδο μέρες ή εβδομάδες αργότερα!
Ο εμμηνορυσιακός κύκλος δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα μπάνια στη θάλασσα ή την πισίνα, αλλά κυρίως από την αλλαγή του τρόπου ζωής. Θεωρίες του τύπου «κρύωσαν τα γυναικολογικά μου» αποτελούν φυσικά μύθο. Αν υπάρχει πόνος στην κοιλιακή χώρα που δεν οφείλεται πχ σε ωορρηξία, καλό είναι η γυναίκα να επισκεφθεί γυναικολόγο για να αποκλειστεί κάποια κύστη ωοθήκης ή και φλεγμονή.
Άλλο ένα σύνηθες ζήτημα τους καλοκαιρινούς μήνες αφορά τη χρήση του κολπικού ταμπόν. Είναι ασφαλές και βοηθά αρκετά σε περιπτώσεις αιμορραγίας, δίνοντας στη γυναίκα τη δυνατότητα να κολυμπήσει ,να κάνει ηλιοθεραπεία και να παραμείνει στην παραλία όσο επιθυμεί. Η πιθανότητα ενδομήτριας λοίμωξης είναι πολύ μικρή, αρκεί μετά την έξοδο από το νερό να αφαιρείται ή να αλλάζει. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα!
Το καλοκαίρι κρύβει χαρές, ευκαιρίες για χαλάρωση, ανανέωση, διασκέδαση αλλά και κινδύνους. Με απλούς τρόπους και λίγη προσοχή μπορείτε να τους αποφύγετε και να ευχαριστηθείτε τις διακοπές και την επαφή σας µε τον ήλιο και τη θάλασσα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γυναικολόγοι είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε προκύψει!
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο :
No Comments