Τα αντισυλληπτικά έκλεισαν ήδη 40 χρόνια κυκλοφορίας και αποτελούν ένα από τα περισσότερο μελετημένα φάρμακα. Σήμερα το χάπι είναι η ευρύτερα διαδεδομένη αντισυλληπτική μέθοδος και χρησιμοποιείται από πάρα πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Στο πρώτο μέρος του άρθρου παρουσιάσαμε τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, πώς λειτουργούν και ποια είναι τα δευτερογενή οφέλη τους για τη γυναίκα που τα επιλέγει ως μέθοδο αντισύλληψης. Σε αυτό το μέρος θα αναφερθούμε στις παρενέργειες και τις αντενδείξεις των αντισυλληπτικών δισκίων, απατώντας πρώτα απ’ όλα στην ερώτηση του αν μπορούν να τα πάρουν όλες οι γυναίκες. Η απάντηση σε αυτό είναι όχι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) υπάρχουν αντενδείξεις.
Τα αντισυλληπτικά έκλεισαν ήδη 40 χρόνια κυκλοφορίας και αποτελούν ένα από τα περισσότερο μελετημένα φάρμακα. Σήμερα το χάπι είναι η ευρύτερα διαδεδομένη αντισυλληπτική μέθοδος και χρησιμοποιείται από πάρα πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Στο πρώτο μέρος του άρθρου παρουσιάσαμε τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, πώς λειτουργούν και ποια είναι τα δευτερογενή οφέλη τους για τη γυναίκα που τα επιλέγει ως μέθοδο αντισύλληψης. Σε αυτό το μέρος θα αναφερθούμε στις παρενέργειες και τις αντενδείξεις των αντισυλληπτικών δισκίων, απατώντας πρώτα απ’ όλα στην ερώτηση του αν μπορούν να τα πάρουν όλες οι γυναίκες.
Η απάντηση σε αυτό είναι όχι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) υπάρχουν σχετικές και απόλυτες αντενδείξεις.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Απόλυτες Αντενδείξεις
- Κάπνισμα >15 τσιγ/ημερ και ηλικία >35ετών
- Κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση
- Κίρρωση του ήπατος
- Όγκοι, αδενώματα του ήπατος
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Καρκίνος του μαστού
- Ημικρανίες με αύρα
- Μεγάλη χειρουργική επέμβαση με μακροχρόνια κατάκλιση
- Επιπλεγμένη καρδιακή βαλβιδοπάθεια
- Ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου
- Ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου
- Ιστορικό ή πρόσφατη εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση
- Υπέρταση >160/100mmHg με αγγειακή νόσο
- Θηλασμός πριν από τις 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό
Σχετικές αντενδείξεις
- Θηλασμός 6 εβδομάδες μέχρι 6 μήνες μετά τον τοκετό
- Κάπνισμα <15 τσιγ/ημερ και ηλικία >35 ετών
- Ελεγχόμενη υπέρταση μεταξύ 140/90mmHg και 160/100mmHg
- Σοβαρή υπερλιπιδαιμία
- Κεφαλαλγία χωρίς αύρα και ηλικία >35 ετών
- Ιστορικό ca μαστού χωρίς υποτροπή την τελευταία 5ετία
- Νόσος χοληδόχου κύστεως υπό θεραπεία
- Ιστορικό χολόστασης από τη λήψη αντισυλληπτικών κατά το παρελθόν
- Ελαφρά κίρρωση του ήπατος
Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν ξεκινήσω τη λήψη τους;
Όταν σε συνεργασία με το θεράποντά σας αποφασίσετε την έναρξη λήψης αντισυλληπτικών, θα σας συνταγογραφήσει μια σειρά εξετάσεων ελέγχου όπως έλεγχο πηκτικότητας αίματος, έλεγχο ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, γλυκόζης και έλεγχο χοληστερίνης.
Θα έχω παρενέργειες;
Από τις πιο συχνές απορίες που ακούγονται σε καθημερινή βάση.
Οι περισσότερες παρενέργειες είναι ήπιες. Μπορεί να εμφανιστούν ναυτία, έμετοι, μείωση της libido, κεφαλαλγία, μεταβολές της ψυχικής διάθεσης, ελαφρά αύξηση του σωματικού βάρους, μαστοδυνία, διάμεση αιμόρροια, αμηνόρροια. Αυτές όμως είναι παρενέργειες που εμφανίζονταν με τα παλαιότερα σκευάσματα οι οποίες με τα σύγχρονα αντισυλληπτικά έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Αν όμως με την έναρξη της αγωγής παρατηρήσετε οποιαδήποτε σοβαρή μεταβολή (εμετό, διάρροια, κνησμό κλπ) καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το θεράπον για να τροποιήσετε το σχήμα.
Οι σοβαρές παρενέργειες των αντισυλληπτικών δισκίων προέρχονται κύρια από το καρδιαγγειακό σύστημα. Περιλαμβάνουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ισχαιμικό ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι επιπλοκές αυτές είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες με τα νεότερα αντισυλληπτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα. Ο κίνδυνος αυξάνει σε γυναίκες με προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση επιπλοκών από το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, οι διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού, ο παρατεταμένος κλινοστατισμός, τα κακοήθη νεοπλάσματα κ.α. και για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να προβείτε στον έλεγχο που ανέφερα πιο πάνω, ώστε να αποφύγουμε τέτοια συμβάματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η λήψη των αντισυλληπτικών θα πρέπει να διακοπεί και να επικοινωνήσετε με το θεράποντα σας εάν παρουσιαστούν:
- Αιφνίδιο άλγος στο θώρακα
- Αιφνίδια δύσπνοια
- Παρατεινόμενη κεφαλαλγία
- Πόνος ή και διόγκωση στα άκρα
- Διαταραχές της όρασης ή της ακοής
- Εμφάνιση κνησμού σε όλο το σώμα ή ικτέρου
- Λιποθυμικά επεισόδια
- Αιμωδίες στο ήμισυ του σώματος
- Έντονος πόνος στο ανώτερο μέρος της κοιλιάς
- Εγκυμοσύνη
Αν ξεχάσω να λάβω ένα χάπι;
Πάρα πολύ συχνή και αυτή η απορία. Αν δεν έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες από την ώρα που έπρεπε να ληφθεί, θα πρέπει να το πάρετε το συντομότερο δυνατό και να συνεχίσετε τη λήψη των υπόλοιπων δισκίων την ώρα που τα παίρνατε, ακόμη και αν χρειαστεί να πάρετε 2 χάπια μαζί. Αν ξεχάσατε 2 ή περισσότερα χάπια, συνεχίστε κανονικά τη λήψη των υπολοίπων. Στην περίπτωση αυτή η αντισυλληπτική προστασία θα είναι μειωμένη και θα πρέπει να λάβετε πρόσθετα αντισυλληπτικά μέτρα. Επίσης είναι δυνατό να δείτε μικρή ποσότητα αίματος . Τα παραπάνω αποτελούν γενικούς κανόνες και θα πρέπει να διαβάσετε το φύλο οδηγιών, μια και μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων σκευασμάτων.
Πόσο καιρό μπορώ να τα παίρνω και πότε θα είμαι γόνιμη αν τα διακόψω;
Χωρίς να υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το χρονικό όριο λήψης των αντισυλληπτικών δισκίων, ο WHO προτείνει ως μέγιστο όριο χρήσης τα δέκα (10) χρόνια. Με την διακοπή των δισκίων η γυναίκα επανέρχεται άμεσα σε γόνιμη κατάσταση.
Αυτά από εμένα. Η τελική απόφαση είναι δική σας με τη γνώμη πάντα του γυναικολόγου σας.
Με εκτίμηση και διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία σας.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και στον παρακάτω σύνδεσμο:
No Comments