Η έννοια της άμβλωσης χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει το γεγονός διακοπής μιας κύησης. Άμβλωση, λοιπόν, είναι η τεχνητή διακοπή της κυήσεως κατόπιν συναινέσεως και αιτήσεως της εγκύου.
Έκτρωση ή άμβλωση; Πότε χρησιμοποιούμε τον έναν όρο και πότε τον άλλο; Γενικά,χρησιμοποιούμε τους όρους ως συνώνυμους, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ τους.
- Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «έκτρωση» αναφερόμαστε στην αυτόματη ή τεχνητή διακοπή της κυήσεως, πριν γίνει το έμβρυο βιώσιμο, πριν δηλαδή την 24η εβδομάδα. Μάλιστα αυτή περιγράφεται ως «μη βιώσιμη ενδομήτρια εγκυμοσύνη».
- Με τον όρο «άμβλωση» περιγράφουμε την εκούσια ή τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης, η οποία πραγματοποιείται από μαιευτήρα-γυναικολόγο, με τη συναίνεση της ασθενούς, πριν καταστεί το έμβρυο βιώσιμο.
Παγκοσμίως γίνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια εκτρώσεις. Συνήθως, οι γυναίκες που καταφεύγουν σε εκτρώσεις είναι ανύπαντρες. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες και κυρίως οι έφηβες, που βιώνουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και αποφασίζουν να διατηρήσουν το κύημα, αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν εύκολα να συνεχίσουν το σχολείο ή τις σπουδές τους.Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσες προσπαθούν να βρουν εργασία. Έτσι, η απόφαση για διακοπή της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται ως η μόνη εναλλακτική λύση που θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για αντισύλληψη και πιο προσεκτική σεξουαλική συμπεριφορά, μέχρι να αποφασίσουν στο μέλλον να δημιουργήσουν (ή να μεγαλώσουν) την οικογένεια τους.
Πότε επιτρέπεται η διακοπή κύησης;
Στην Ελλάδα η διακοπή της κύησης επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την τεχνητή διακοπή της κύησης μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση
- Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού
- Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί
- Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό. Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένα σοβαρές δυσλειτουργίες.
Μέθοδοι άμβλωσης
Οι φαρμακευτικές αμβλώσεις έγιναν διαθέσιμες την δεκαετία του 1970 όταν κυκλοφόρησαν ανάλογα προσταγλανδινών, και το αντιπρογεστερονικό φάρμακο μιφεπριστόνη (mifepristone ή RU-486) την δεκαετία του 1980.Στο πρώτο τρίμηνο, οι πιο συχνές ιατρικές συνταγές για άμβλωση χρησιμοποιούν μιφεπριστόνη σε συνδυασμό με ένα ανάλογο προσταγλανδίνης όπως η μισοπροστόλη έως την 9η εβδομάδα ή μεθοτρεξάτη σε συνδυασμό με ανάλογο προσταγλανδίνης εώς την 7η εβδομάδα κύησης ή ακόμη, ένα ανάλογο προσταγλανδίνης μόνο του. Οι συνδυασμοί μιφεπριστόνης–μισοπροστόλης δρουν ταχύτερα και είναι πιο αποτελεσματικοί σε μεγαλύτερες ηλικίες από ότι ο συνδυασμός μεθοτρεξάτης—μισοπροστόλης.Τα ιατρικά βοηθήματα που περιλαμβάνουν μιφεπριστόνη ακολουθούμενα από μισοπροστόλη μεταξύ 24 και 48 ωρών αργότερα είναι αποτελεσματικά όταν εκτελούνται πριν την 10η εβδομάδα κύησης.
Στις εκτρώσεις έως 7 εβδομάδες κύησης, η φαρμακευτική άμβλωση με συνδυασμό μιφεπριστόνης–μισοπροστόλης είναι πολύ πιο ασφαλής από χειρουργικές τεχνικές (αναρρόφηση κενού) ιδίως όταν η χειρουργική πρακτική δεν περιλαμβάνει λεπτομερή ανασκόπηση του αναρροφηθέντος ιστού.H χρήση μιφεπριστόνης ακολουθούμενη μετά από 24–48 ώρες από μισοπροστόλης είναι κατά 98% αποτελεσματική έως την 9η εβδομάδα κύησης. Εάν η φαρμακευτική έκτρωση αποτύχει, η χειρουργική θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Μέχρι την 15η εβδομάδα, η αναρρόφηση είναι η πιο συχνή χειρουργική μέθοδος για διακοπή κύησης.H διαστολή τραχήλου και απόξεση ενδομητρίου (ή απλά απόξεση) αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή μέθοδο χειρουργικής έκτρωσης και αποτελεί συνηθισμένη γυναικολογική επέμβαση που πραγματοποιείται και για άλλους λόγους πέραν της άμβλωσης όπως εξέταση για πιθανή κακοήθεια, διερεύνηση κολπικής αιμόρροιας και άλλα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την συγκεκριμένη μέθοδο, όταν η αναρρόφηση δεν είναι διαθέσιμη. Από την 15η εβδομάδα εως την 26η, χρησιμοποιούνται τεχνικές οι οποίες πάλι περιλαμβάνουν διαστολή του τραχήλου και αφαίρεση του εμβρύου και άλλων ιστών με χειρουργικά εργαλεία και αναρρόφηση.
Υπάρχουν άμεσες επιπλοκές όπως αιμορραγία, διάτρηση της μήτρας και φλεγμονή και απώτερες, όπως η δημιουργία συμφύσεων, η ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου, που έχουν σαν αποτέλεσμα την υπογονιμότητα.
Ψυχολογικές επιπτώσεις της έκτρωσης
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της έκτρωσης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί να κυμαίνονται από την απλή θλίψη και την πίεση μέχρι την εικόνα μετατραυματικού συνδρόμου. Όλα αυτά συνθέτουν το λεγώμενο μετεκτρωτικό σύνδρομο το οποίο στα αρχικά του στάδια εμφανίζεται σαν μια μορφή πένθους και ενός συναισθηματικού κενού. Καλό θα ήταν οι γυναίκες που εμφανίζουν οποιαδήποτε έκφανση του συνδρόμου να αναζητούν βοήθεια είτε σε οικεία πρόσωπα είτε σε κάποιο λειτουργό ψυχικής υγείας.
Σίγουρα θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες επί σελίδων για αυτό ιδιαίτερο κεφάλαιο αναλύοντας κάθε παράμετρο ξεχωριστά. Σημασία όμως έχει να είμαστε σε εγρήγορση και να χρησιμοποιούμε αυτές τις μεθόδους μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Εμείς παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.psycholozin.gr/arthrografia/psychologia-kai-iatrikh/t.html
No Comments